Det vi talte om på Kulturfestival 2019

Tiden råber på et kulturpolitisk modspil til de angreb, som vi under dække af et forsvar for såkaldt danske værdier oplever på en lang række områder. Det gælder den daglige propaganda vendt mod de mest sårbare og udsatte mennesker, der fratages ethvert håb. Der er grupper, hvis levevilkår går helt under radaren. Der er grund til at giver mediernes rolle et eftersyn, når det gælder højrepopulismens fremmarch. Den nye public-service kontrakt har sat DR på skrump og åbnet for mere kommercialisering. Retssikkerheden er på glidebane med de nye ghettoplaner. Og grønthøsteren betyder også NED med kulturen. Kulturdebatten har forvandlet sig til debat om regneark. Det er på tide at sige OP med kulturen, for mennesker lever som bekendt ikke af brød alene.

… ‘kultuformidling er ikke elitær eller bedrevidende, men en hjælp til at kunne finde frem til den store og vidunderlige verden, kunst og kultur udgør. Kunsten og litteraturen gør det helt bogstaveligt muligt at tale med de døde. Den ophæver tid og rum. De tanker, en japansk hofdame tænkte for tusinde år siden, kan forplante sig ind i min hjerne. Det er ren magi.
Og det burde helt indlysende være et vigtigt projekt for venstrefløjen at give alle interesserede adgang til denne rigdom.’ Citat forfatter Arne Herløv Petersen.