Kulturfestival 2020

Vi tog pulsen på kunsten og kulturen på kulturfestivalen 2020

Skal kunst og kulturen være æstetisk? Skal den være politisk? Det havde digteren Otto Gelsted en klar mening om:

” Jeg tror ikke, at kunsten trives uden at tage skade på sin sjæl, dersom den gøres til træl for politikken.” ” Man kunne lige så godt lade kunstneren styre staten som politikkerne kunsten.” ”Det vil være forkert at tvangsindlægge kunstneren på en politisk opgave.”

“… men kunstneren skal ikke sidde i et elfenbenstårn.” ”Kunsten skal optage mere af det aktuelle liv og lade sig gennemstrømme af en bredere menneskelighed”. “…. det er lige så vigtigt, at den ikke lukker sig inde i sine særproblemer, så den visner i isolation.”

“Det må ikke kunne siges, at verdenshavet er i oprør og kunsten ligner et akvarium.”

“Jo mere kunsten føler for hele menneskehedens skæbne som sin egen, des større mulighed vil den have for at gribe menneskene”.

Forfatteren Jacob Skyggebjerg konstaterer: ”Kunst handler ikke om penge eller økonomi. Det er sjælens balsam, livets eliksir. Men det er noget, man skal opdrages til at kende og sætte pris på”.

Kulturfestivalen satte  bl.a.. temaer til debat: Pengestrømmene i kulturlivet, Kunst og Politik, Martin Andersen Nexøs arvtagere: Social udsathed og opvækst i litteraturen. Kultursammenstød, På flugt før og nu, Mindretalskultur mm.